La Universitat de València concedirà demà divendres, dia 20 de novembre, la seua Medalla al Misteri d’Elx. L’acte començarà a les 11:30 hores al Paranimf de l’edifici històric del carrer de la Nau. El Consell de Govern de la Universitat va aprovar la concessió de la Medalla al Misteri el passat mes de setembre, a proposta de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

El Misteri d’Elx, també conegut com la Festa, és una representació d’arrels medievals dividida en dos actes, que es posa en escena durant els dies 14 i 15 d’agost a l’Església de Santa Maria d’Elx. S’hi representa la mort, l’assumpció i la coronació de la Mare de Déu.

L’acte de demà a la Universitat comptarà amb la presència del president del Patronat del Misteri d’Elx, Modesto Crespo, qui intervindrà. També faran ús de la paraula Josep Lluís Sirera, catedràtic de Literatura Espanyola, i el rector, Francisco Tomás.

A banda de la rellevància cultural i històrica del Misteri, en la concessió de la Medalla s’han avaluat també les vinculacions de tota mena entre la Festa i la Universitat de València. Són moltes les investigacions sobre el Misteri que s’han promogut des de la Universitat. Així mateix, hi ha signats convenis que permeten als estudiants fer pràctiques durant les representacions.

En la memòria justificativa de la concessió de la Medalla es pot llegir: «Es tracta d’una representació farcida d’aspectes artístics i històrics de gran interés. A més a més, és l’única obra de teatre d’origen medieval que s’ha representat de forma gairebé ininterrompuda fins l’actualitat, per la qual cosa és considerada com un documental excepcional de la història del teatre occidental». El document afegeix: «La Festa, però, és molt més important que això: es tracta d’un document viu de la història del País Valencià, de la seua cultura i la seua llengua pròpia; una clau d’identitat fonamental no sols per a la ciutat on té lloc, la tercera en importància del nostre País, sinó per a tots els valencians. Durant més de cinc segles, la Festa no sols ha suscitat l’adhesió de tots els il·licitans, sinó també dels valencians que han vist en la fidelitat dels naturals d’Elx cap al Misteri un exemple a seguir en la defensa del nostre patrimoni cultural i artístic. De la nostra llengua, també, per descomptat».