URV – Gabinet de Comunicació i Relacions Externes
Tarragona, 13 de novembre de 2009

Activitat prevista per dimarts 17 de novembre

La Tardor Literària Tarragona 2009 ha programat les jornades monogràfiques titulades globalment Veus de dones. Estan dedicades a la literatura i les dones, a les escriptores de la ciutat i a recuperar la paraula. Organitzen el Departament de Filologia Catalana, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC ) i la Diputació de Tarragona, i tenen el suport dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat.

Els dies 17, 18 i 19 de novembre tenen lloc les Jornades Literàries Escriptores Tarragonines, a la Casa de Cultura dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat. La coordinadora és la professora de la URV Montserrat Palau.

Per remarcar la riquesa i potència del patrimoni actual, la inauguració i la cloenda de les Jornades van a càrrec de dues escriptores reconegudes i premiades, Olga Xirinacs i Montserrat Abelló. S’ha creat una ruta literària per la ciutat a partir de les obres d’Olga Xirinacs. També les jornades fan esment d’algunes de les predecessores, les pioneres, sovint oblidades en els llibres d’història literària, com Josepa Massanès i Antònia i Regina Opisso. Per completar aquest tast, es tracten les autores del segle XX i, per una altra banda, s’hi exposa la visió de la ciutat en la literatura escrita per dones.

Intervenen, a més de les escriptores esmentades, Sara Pujol, Montserrat Corretger i Lluïsa Julià, i també Joan Cavallé, Jordi Bertran, Josep Anton Codina, Anna Domingo, Francesc Massip i Anna Vila.

La Ruta Literària Olga Xirinacs, dissabte 21 de novembre a les 11,30 h. comença al Portal del Roser i va a càrrec del professor de la URV Magí Sunyer i Dolors Juanpere.

Dia i hora: dimarts 17 novembre a partir de les 17.00 hores

Lloc: Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat

Més informació:

Departament de Filologia Catalana de la URV, a la Facultat de Lletres del campus Catalunya, tel. 977 55 97 43 a/e adfcat@urv.cat.

Com en molts altres àmbits, no ha estat fàcil l’accés de les escriptores a un territori que durant molts segles els havia estat vedat i patrimoni exclusiu dels homes. I encara en l’actualitat, en els diferents camps de la literatura -indústria cultural, ensenyament, producció, teoria, creació, crítica-, tampoc es respecten, pel que fa a les dones que treballen en aquests àmbits, les diferències en condicions d’igualtat. És per això que les Jornades volen donar espai social a les autores de Tarragona.

Els dies 24 i 26 de novembre la Diputació de Tarragona, sota la coordinació d’Anna Gispert, reedita Recuperem la Paraula, que té lloc al Saló de Plens. En aquesta ocasió l’obra protagonista és Pedra de Tartera, de Maria Barbal. Es fan dues sessions de lectura col·lectiva i compartida, a les 19 h. Llegeixen la mateixa autora, i personalitats i representants de diferents col·lectius de la demarcació de Tarragona que enguany celebren l’aniversari.