Lla Universitat de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han unit esforços per a fer realitat l’exposició dedicada enguany a un dels escriptors i intel·lectuals més destacats del segle xiv, Francesc Eiximenis (1330-1409), declarat Escriptor de l’Any per la institució normativa, al voltant del qual s’han organitzat una sèrie d’actes en record de la vida i obra d’este frare franciscà, coincidint amb el 600 aniversari de la seua mort.

L’exposició, que serà inaugurada hui dijous a les 19.00 hores, en la sala Duc de Calàbria de l’edifici de la Nau, concentra una magnífica col·lecció de manuscrits i incunables d’este erudit escriptor i teòleg, format en les principals universitats europees. Però va ser a València on, a partir de 1383, va escriure les obres més importants, com el Regiment de la cosa pública o el Psalterium alias laudatorium, obra escrita per Eiximenis l’any 1404, de la qual l’Acadèmia Valenciana de la Llengua farà una edició facsímil amb la traducció i l’estudi de Curt Wittlin.

Els llibres i documents que es podran veure en l’exposició provenen de diferents arxius històrics: el del Regne de València, la Corona d’Aragó, la catedral de València, l’Arxiu Municipal, la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, entre altres. Entre les obres presents en la mostra hi ha incunables, cartes reials de Martín I, manuscrits, manuals de consells i llibres com Lo Cristià, Pastorale, Rubriques de la vida de Jesuchrist, el Llibre dels àngels o el Llibre de les dones.

L’exposició, coordinada per l’acadèmic Ramon Ferrer, es complementarà amb un catàleg on han intervingut especialistes destacats, investigadors i historiadors que aportaran noves llums sobre la importància de Francesc Eiximenis. Paral·lelament, l’AVL ha impulsat l’edició d’una unitat didàctica, un còmic i l’espectacle teatral Francesc Eiximenis. El viatger de les mil paraules, per a difondre encara més la figura de l’Escriptor de l’Any.