La Universitat de València i la Fundació Amigó han signat un conveni per a crear la Càtedra Luis Amigó d’Intervenció Socioeducativa en Menors, que dirigirà la catedràtica de Psicologia i vicerectora d’Estudis Maria Vicenta Mestre.

 

L’acord l’han signat el rector de la Universitat, Francisco Tomás, i el president de la Fundació Amigó, José Antonio Fernández. La iniciativa és fruit de l’interés de les dues institucions en els camps formatiu, científic, tecnològic i cultural, i les accions estan dirigides a l’atenció de xiquets, adolescents i joves desatesos, abandonats i en situació de maginació.

 

El rector ha destacat la creació de la càtedra perquè suposa un espai on a més d’aplicar “el que sabem, anem a generar investigació”. El president de la Fundació s’ha referit als vincles que mantenen amb la Universitat i en especial amb el treball social. Per la seua banda, Maria Vicenta Mestre ha explicat que la Fundació Amigó centra el seu treball en l’ajuda a menors inadaptats i amb greus problemes que necessiten d’un treball multidisciplinar. Mestre ha indicat que amb aquesta Càtedra es reforçaran els tres pilars fonamentals d’aquest treball, “d’una banda, la formació dels educadors i professionals que atendran als menors; d’altra, reforçar les tasques d’avaluació, diagnòstic i tractament del menor i de les seues famílies; i finalment, la investigació, que és necessària en l’àmbit del menor i de la família”. Segons Mestre, la càtedra potenciarà la investigació multidisciplinar des de l’educació, la psicologia i l’àmbit del treball social.

 

Un aspecte a destacar en el conveni és també la transferència i divulgació. Així, s’estableix un important suport a la inserció laboral dels titulats de la Universitat de València, així com la realització de treballs de transferència de resultats de la investigació.

 

La Fundación Amigó es una associació no governamental i una plataforma solidària a favor de joves amb carències afectives, familiars i socials, amb alteracions de conducta i pertorbacions de personalitat. La Fundació participa en activitats relacionades amb la intervenció psicopedagògica i socioeducativa i centra els seus esforços en l’atenció de xiquets, adolescents i joves que pateixen abandonament, marginació, alcoholisme, drogadicció, delinqüència, maltractaments, aïllament i pobresa. Té en compte, també, a la família i el seu entorn com a espais idonis per a la seua intervenció. Des de principis del segle XX (1920) els Terciaris Caputxins es van fer càrrec de la majoria de reformatoris espanyols. En 1924 funden en la Casa del Salvador de Amurrio el primer Laboratori d’Observació Psicològica en el qual es combinen l’observació i la psicologia experimental. Han sigut pioners en l’aplicació de la psicología i l’educació en l’avaluació i tractament de la conducta inadaptada amb la finalitat d’aconseguir la reinserció familiar i social del menor. Han desenvolupat una pedagogia innovadora des de l’avaluació i el diagnòstic orientada a la reinserció familiar, social i laboral del menor. Amb la creació de la Càtedra Luis Amigó es pretén enfortir la formació d’educadors i professionals en l’atenció integral del menor, i  intensificar la investigació des d’una perspectiva multidisciplinar.