València, 13.11.09

El simposi del projecte europeu TARPOL tindrà lloc a les instal·lacions del Centre Superior d’Investigacions en Salut Pública a partir del pròxim dilluns.

Entre els diversos conferenciants destaca el premi Nobel de Fisiologia o Medicina Hamilton Smith, de l’Institut Craig Venter, qui explicarà com sintetitzar un genoma.
El simposi internacional sobre «Genomes reduïts i artificials», organitzat per l’Institut Cavanilles de la Universitat de València, tindrà lloc el dilluns i dimarts de la pròxima setmana a la sala d’actes del Centre Superior d’Investigació en Salut Pública (CSISP) de la Generalitat Valenciana. Aquest congrés d’alt nivell científic reunirà els principals científics que treballen en biologia sintètica de tot el món i es realitza en el marc del projecte europeu TARPOL (sobre disseny de microorganismes a la carta amb aplicacions ambientals) que coordina el catedràtic de genètica de la Universitat de València, Andrés Moya.
La biologia sintètica és un àrea prioritària de recerca de la Unió Europea. Aplega tots els esforços conduents a la comprensió i disseny de nous circuits genètics i metabòlics, en definitiva, a la fabricació de nous éssers vius al laboratori. Per un costat, hi ha la tradició dels estudis sobre origen de la vida i, per altre, la investigació derivada dels avenços en el coneixement dels genomes complets dels organismes. L’objectiu final és tant comprendre el funcionament dels sistemes biològics més simples com el redisseny de cèl·lules amb aplicacions biomèdiques o biotecnològiques.
En el simposi participaran científics dels Estats Units, Japó, Alemanya, Gran Bretanya, França, Hongria o Espanya, entre altres països. Entre els conferenciants cal remarcar la presència del premi Nobel Hamilton Smith (de l’Institut Craig Venter), que explicarà com sintetitzar un genoma. També hi intervindrà Sheref Mansy, col·laborador del recentment guardonat amb el Nobel de medicina Jack Szostak en les recerques sobre la síntesi de protocèl·lules. Per la seua banda, l’investigador del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, Luis Serrano, exposarà els avenços en el redisseny d’un bacteri per a convertir-lo en un autèntic medicament vivent.
El dimecres, com un simposi satèl·lit de l’anterior, també es celebrarà una reunió d’un projecte europeu sobre simbiosi en insectes en el que té una participació destacada el grup de genètica evolutiva de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València.

Més informació: http://www.sb-tarpol.eu/