Elena Madrazo assegura que pese a la crisi econòmica l’estat espanyol té un ferm compromís amb la cooperació i desenvolupament i augmentarà lleument la dotació econòmica dins els pressupostos per atendre tots els compromisos en aquesta matèria. En la seva opinió és un bon moment per dedicar temps a la reflexió, a la qualitat i a l’eficàcia.

Elena Madrazo
Elena Madrazo

La directora de l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament (AECID) va intervindre a la inauguració del I Congrés Internacional de Cooperació al Desenvolupament que es desenvolupa a l’UJI durant aquesta setmana i que va estar presidida per la vicerectora de Cooperació Internacional i Solidaritat, Eva Alcón, acompanyada per Ferrán Montesa, director general de l’edició espanyola de Le Monde Diplomatique; Arcadio Gómez, conseller de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) i Carmen Lázaro, directora acadèmica de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la uji.

La seua participació va estar dedicada a «La política espanyola de cooperació al desenvolupament», i en ella Madrazo ha assegurat que el món de la cooperació va canviar amb la Declaració de París de 2005, on es va construir un nou marc en el que són els països socis, els que reben l’ajuda, els que fixen les seves prioritats i objectius en matèria d’eradicació i lluita contra la pobresa, així com el fet que tots hagen de rendir comptes de les seves activitats.

La máxima responsable de l’AECID ha explicat que dins de l’Agència hi ha un departament dedicat a les relacions culturals i científiques amb l’objectiu d’incrementar el diàleg entre les universitats i els científics per propiciar una major col·laboració en aquest àmbit. Fins ara el programa de cooperació interuniversitari s’ha centrat a Amèrica Llatina, però enguany s’ha obert una línea de treball amb les universitats d’Àfrica.

Per últim, Madrazo ha comentat que Amèrica Llatina continua sent el destí prioritari per les accions de cooperació i desenvolupament i que continuarà així, però que les accions comprengueren també sectors productius i de medi ambient, a més dels sectors socials.