La Universitat de València ha lliurat hui dijous el títol de doctor honoris causa pòstum al catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València i magistrat del Tribunal Suprem .

El rector Francisco Tomás, que ha presidit l’acte, ha destacat la tasca docent i intel·lectual, i s’ha referit al catedràtic com un “mestre que ha creat una important escola i que compta amb nombrosos deixebles”. El rector ha recordat la figura dels principals juristes -Gregori Maians, Joan Sala o Castán Tobeñas- que al llarg de la història de la Universitat “han impartit ininterrompudament la disciplina del dret civil des de la seua fundació, fa més de 500 anys” i entre aquests ha inclòs el professor Montés. El rector, però ha anat més enllà i ha indicat que “Montés els ha avantatjat en una cosa que ningú no havia fet abans a la Universitat de València: el professor Montés ha creat escola, cosa que significa que va ser capaç d’aglutinar un grup de joves universitaris entorn de la seua figura i els seus coneixements i que aquests van reconèixer el magisteri”.

Per la seua banda, el catedràtic de Dret Civil de Sevilla, Ángel López, encarregat de llegir la laudatio ha destacat el caràcter valencià de Montés “hi haurà pocs ambaixadors intel·lectuals com ell per a fer-nos amar aquest País als qui no som valencians”.

Ángel López, igual que el rector, també ha destacat la figura de Montés com a mestre i creador d’escola. A més, ha definit la persona del catedràtic valencià com “jurista, professor universitari, exitós advocat i jutge, però a més un ciutadà exemplar”. López ha recordat que Montés ha sigut un “home de la terra, curiós davant els avanços de la ciència, constructor de ciència jurídica, estudiós de la pràctica”. En aquest sentit, ha explicat que ha sigut un “tècnic exquisit” i una persona preocupada “pels valors de la justícia en la vida en societat”

En l’acte, que ha sigut un homenatge a la figura del professor Montés, la viuda del catedràtic ontinyentí, Amparo Reig Monzó, ha recollit el títol de doctor. També han assistit els seus fills Ignacio i Luis Montés Reig. Aquest últim ha llegit -amb la veu embargada per l’emoció en alguns moments- l’esborrany del discurs que va arribar a redactar Vicent Montés per a l’acte d’investidura i que la Universitat de València ha publicat junt amb la laudatio del professor Ángel López. En finalitzar, el públic assistent li ha dedicat una llarga i sentida ovació.

A la investidura han assistit entre altres la consellera de Justícia i Administracions Públiques, Paula Sánchez de León, qui ha enfatitzat que parlava com a deixebla de Vicent Montés; Juan Antonio Xiol, president de la Sala Primera del Tribunal Suprem; i Antonio Cobacho, rector de la Universitat de Múrcia, qui ha recordat que la primera tesi doctoral que va dirigir Montés com a catedràtic en eixa universitat fou la del mateix rector.

El catedràtic Vicent L. Montés va morir, als 66 anys, el passat mes d’agost a Ontinyent a causa d’un càncer. Montés va ser nomenat magistrat de la Sala Civil del Tribunal Suprem el 2005 pel torn de jurista de reconegut prestigi. Doctor ‘cum laudem’ per la Universitat de Bolonya (Itàlia) des del 1969, va ser catedràtic de Dret Civil de les universitats d’Oviedo, Múrcia i València. El 10 de febrer la Generalitat li va atorgar una menció especial honorífica del Premi Justícia 2008, en reconeixement a la seua “dilatada i brillant trajectòria professional”.