Un investigador del Departament de Dret Privat de la Universitat de Lleida (UdL), Andrés Cosialls, ha rebut un dels premis Josep Llovet Mont-Ros que atorga la Generalitat per un treball sobre la Política Agrària Comuna (PAC) de la Unió Europea. El guardó distingeix els millors estudis d’anàlisi econòmica i prospectiva sobre l’agroalimentació i el món rural de Catalunya. Cosialls s’ha fixat especialment en les qüestions relacionades amb la protecció ambiental i la declaració d’una finca com a Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA).

Cosialls, que també coordina els estudis de postgrau en Dret Agroalimentari a la UdL, ha estat guardonat pel treball La propietat agrària i la condicionalitat de la PAC, en què explica com afecta aquesta normativa comunitària a la titularitat de les finques i els usos que s’hi poden fer, així com les facultats de gaudi, destrucció i exclusió. L’investigador de la UdL ha analitzat àmpliament les conseqüències de la declaració d’una finca com a ZEPA: la utilització dels purins com adob, la prohibició d’utilitzar determinada maquinària… Segons l’autor, l’obra “constitueix una eina molt útil pel sector agrícola de cara a evitar la pèrdua de drets de pagament únic”.

Andrés Cosialls ha estat guardonat amb el segon premi Josep Llovet Mont-Ros, dotat amb 3.000 euros. En la tercera edició d’aquest reconeixement, el primer premi ha quedat desert.