UNIVERSITAT DE BARCELONA

Durant tres dimecres consecutius (24 de febrer, 3 i 10 de març), la sala de juntes de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona acollirà, de les 16 h a les 19 h, les Jornades de Cultures Medievals, en què tindran lloc diferents debats sobre les respostes i les estratègies de les dones enfront de la violència en el passat històric. L’organització de les Jornades és a càrrec de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals, el Grup de Recerca i d’Innovació Docent [contra]TÆDIUM, i el màster de Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona, i hi col·labora l’Institut Català de les Dones.

El dimecres 24 de febrer, a les 16 h, la coordinadora del màster de Cultures Medievals Mercè Puig presentarà les Jornades. A continuació, les professores de la Universitat de Barcelona Teresa Vinyoles i Carme Muntaner exposaran el Projecte Dones-VRM, i Maria Jesús Fuente, de la Universitat Carlos III de Madrid, inaugurarà les Jornades ambla conferència «Fuentes históricas para el estudio de la violencia contra las mujeres: la obra de cuatro tratadistas bajomedievales». A les 17.30 h tindrà lloc una sessió sobre les fonts històriques, en què Elena Cantarell mostrarà la base de dades Dones VRM, Anna Rubio abordarà les fonts arqueològiques com a línies d’investigació en relació amb les violències, i Araceli Rosillo parlarà dels referents per a l’imaginari en relació amb les dones. La es clourà amb un debat.

La sessió «La por als sabers i a la llibertat femenina», que moderarà Azucena Ruiz, obrirà la jornada del dimecres 3 de març. Hi intervindran Soledad Abejón («Males fembres pecadores e altres fembres errades. El cas de la Casa de les Egipcíaques de Barcelona»), Pau Castell («De matrones i sanadores a bruixes i malèfiques») i Júlia Cabrero («El silenci i la paraula, respostes des de l’autoritat femenina»). Després tindrà lloc el taller «De llibertats i repressions».

Finalment, el dimecres 10 de març, a les 16 h, Elena Cantarell moderarà la sessió «Les violències domèstiques i la pau a la llar, una mirada històrica», en què participaran Mireia Comas, que analitzarà les paraules i les actituds de dones medievals davant les violències i les injustícies, i Azucena Ruiz, que repassarà les pràctiques femenines de relació davant la violència sexual (del segle xiv al xvi). Després de la ponència «Un conte d’Eiximenis», a càrrec de Mireia Comas, tindrà lloc la conferència de cloenda «Les veus de les malmarinades», que pronunciarà Teresa Vinyoles.