Avui s’ha inaugurat l’exposició «16 científiques catalanes» a la Facultat de Química amb una conferència de Lourdes Vega
UNIVERSITAT ROVIRA I VIRGILI
La investigadora biomèdica Lina Badimon, la física Lourdes Vega, l’oceanògrafa Marta Estrada, la química Conxita Solans i l’arqueòloga Assumpció Vila, són algunes de les científiques que participen a la exposició «16 Científiques Catalanes», inaugurada avui a la Facultat de Química de la URV al Campus Sescelades amb una conferència de Lourdes Vega.
L’exposició, que es basa en el perfil de científiques en actiu que treballen tant en universitats com en centres de recerca i empreses a Catalunya, està organitzada per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) a través d’un ajut del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de l’Observatori de la Igualtat de la URV.
Entre les científiques que hi apareixen es compta amb investigadores del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) (Lina Badimon, del Centre d’Investigació Cardiovascular, Marta Estrada, del Institut de Ciències de Mar; Teresa Puig, de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona, Conxita Solans, de l’Institut de Química Avançada de Catalunya, i Assumpció Vila, de la Institució Milà i Fontanals), de la Universitat de Barcelona (la matemàtica Pilar Bayer, la paleoclimatòloga Isabel Cacho i l’astrònoma Carme Jordi), de la Universitat Autònoma de Barcelona (l’antropòloga Adriana Kaplan), de la Universitat de Girona (la química computacional Sílvia Simon), de la UPC i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (amb la bioenginyera Alícia Casals), i de centres de recerca com el Centre de Regulació Genòmica (amb la neurobiòloga Mara Dierssen), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (amb l’arquèologa Marta Prevosti) i el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (amb la biòloga Anna Veiga). També participen investigadores de l’àmbit privat, com és el cas de la biòloga especialista en microbiologia cervesera, Marta Orive, de l’empresa Mahou-San Miguel, i la física Lourdes Vega, directora de MATGAS.
Aquesta exposició itinerant, que ja ha estat acollida a Barcelona, s’emmarca dins de les activitats de l’Any de les Dones i les Ciències organitzat per l’Observatori de la Igualtat de la URV.
Per Mercè Piqueras, Presidenta de l’ACCC i coordinadora de l’exposició, «encara que la dona segueix sent minoritària en alguns àmbits de la recerca, el nombre d’investigadores ha anat augmentat en les últimes dècades. No obstant, aquesta major presència en els laboratoris no sol reflectir-se en la percepció pública de la ciència».
En l’acte inaugural Lourdes Vega ha parlat de la seva Experiència com a dona científica. L’acte ha estat presentat pel degà de la Facultat de Química de la URV, Joan Igual Ripollès, i la directora de l’Observatori de la Igualtat de la URV, Inma Pastor.
Perfil de Lourdes Vega
Nascuda a Villanueva del Fresno (Badajoz) en 1965. Actualment directora de MATGAS, centre d’excel·lència en CO2 i sostenibilitat, integrat per tres socis, l’empresa Carburos Metálicos, del Grup Air Products, el CSIC i la Universitat Autònoma de Barcelona. Directora de R+D de Carburos Metálicos. Es va doctorar en Ciències Físiques a la Universidad de Sevilla (1992), desprès de dos anys investigant a la University of Southern California als Estats Units d’Amèrica. És Investigadora Científica del CSIC, i anteriorment va ser Professora Titular d’Enginyeria Química a la Universitat Rovira i Virgili a Tarragona (1995-2003) i Investigadora a Cornell University, als Estats Units (1992-1995). Es reconeguda a nivell internacional a l’àrea de la modelització molecular, especialment pel desenvolupament d’equacions d’estat moleculars i simulacions de materials per adsorció i separació. Ha publicat més de 100 articles en revistes de reconegut prestigi internacional i impartit més de 300 presentacions en congressos. Actualment treballa amb el seu equip en temes relacionats amb captura i aprofitament de CO2 i energies sostenibles, combinant simulació i experiments.
Exposició: del 7 de juny al 12 de juliol de 2010, de 9 a 18 hores. Facultat de Química. Campus Sescelades
Deja tu comentario