UNIVERSITAT DE VALENCIA

La foto ha sigut processada per Vicent Peris, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València

Una imatge de la Universitat de València és la foto de la pàgina web Astronomy Picture Of the Day (APOD) mantinguda per la NASA. Es tracta d’una pàgina web de reconegut prestigi internacional, que selecciona diàriament una imatge de temàtica astronòmica a la qual acompanya d’un comentari divulgatiu.

La fotografia que apareix a OPAD (http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap100611.html) és la galàxia Remolino o M51, presa des de l’Observatori de Calar Alto (Almería). La imatge ha sigut processada per Vicent Peris, de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Amb aquesta, ja són set les imatges astronòmiques del dia que la NASA ha seleccionat d’aquest astrofotògraf de la Universitat de València.

La galàxia espiral M51 la va descobrir Charles Messier l’any 1773, però la primera persona que es va percatar de la seua cridanera espiral va ser William Parsons (Compte de Rosse) l’any 1845 gràcies al seu enorme telescopi reflector, el Leviatán de Parsontown. Per a percebre les seues formes es requereix un telescopi gran, però fins i tot els instruments xicotets per a aficionat revelen que aquesta galàxia no es troba sola, sinó que té una xicoteta companya, la galàxia irregular enana NGC 5195.