UNIVERSITAT DE BARCELONA

El jurat dels premis que convoca el Consell Social de la Universitat de Barcelona ha resolt els guanyadors de la sisena edició del Premi José Manuel Blecua al millor article publicat en una revista reconeguda en l’àmbit de les Humanitats i les Ciències Socials, i del Premi Ramon Margalef al millor article publicat en una revista reconeguda, en l’àmbit de les Ciències Experimentals i de la Salut. Així mateix, ja es coneixen els guanyadors de la tercera edició dels Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera (FBG) amb el lliurament dels reconeixements Antoni Caparrós al millor projecte de transferència de coneixements i tecnologia, i Senén Vilaró a la millor empresa innovadora. L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc a principi de desembre.

El Premi José Manuel Blecua ha estat per al Dr. Álvaro Choi de Mendizábal, per l’article «Sequential educational expansion, equality, and growth in the Republic of Korea», publicat a la revista KEDI Journal of Educational Policy. El jurat n’ha valorat l’interès del tema: un estudi i simulació de l’impacte de l’educació en el desenvolupament d’una economia com és la de la República de Corea. Es tracta d’un treball exhaustiu tant pel que fa al desenvolupament teòric com empíric, i la revista que l’ha publicat està indexada al Social Sciences Citation Index.
El Premi Ramon Margalef l’ha obtingut la Dra. Fàtima Crispí Brillas, per l’article «Fetal growth restriction results in remodeled and less efficient hearts in children», publicat a la revista Circulation. L’article evidencia una anomalia de desenvolupament del cor en nadons que neixen amb poc pes (per sota del percentil 10), i com això ocasiona conseqüències nefastes en el sistema cardiovascular amb efectes secundaris (obesitat, diabetis, hipertensió, etc.). Els estudis clínics i d’imatge són veritablement acurats i representen un bon estudi clínic amb un alt impacte en la salut per les possibilitats de prevenció.

Guanyadors dels Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera

El Premi Antoni Caparrós ha estat atorgat al projecte «Formoterol: una nova estratègia terapèutica en el tractament de la caquèxia», i el Premi Senén Vilaró a l’empresa Intelligent Pharma, S.L.

El fet que el projecte Formoterol sigui un producte en estudi avançat de Fase IIA amb pacients, així com la continuïtat de la col·laboració i les publicacions, són qüestions que s’han valorat a l’hora d’atorgar el Premi Antoni Caparrós a aquest projecte de la professora associada del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Biologia Sílvia Busquets. El destinatari de la transferència de coneixement ha estat una empresa farmacèutica de Cambridge (Regne Unit), dedicada a l’elaboració de productes per al tractaments dels símptomes dels pacients amb càncer. La patent va ser llicenciada el juny del 2008 a aquesta empresa farmacèutica, que actualment duu a terme un estudi clínic en Fase IIA amb pacients a l’Hospital Royal Infirmary d’Edimburg per verificar-ne la utilitat anticaquèctica en humans.

Intelligent Pharma, S.L. ha estat la guanyadora del premi Senén Vilaró a la millor empresa innovadora. Es va crear l’any 2007 amb el suport de la Fundació Bosch i Gimpera i està ubicada a la Bioincubadora PCB-Santander. La integren un equip de 13 professionals altament qualificats i ofereix serveis computacionals a empreses del sector farmacèutic i de les ciències de la vida basats en el programari Helios, que ha desenvolupat la mateixa empresa. Durant el 2010 ha duplicat la facturació, ha obert la primera sucursal internacional al Technologiepark Heidelberg (Alemanya) i per al proper any espera obrir una segona filial a Cambridge (Regne Unit) i una tercera oficina als Estats Units.

El jurat n’ha valorat, junt amb els resultats del negoci, l’interès en el mercat nacional i internacional i la fortalesa de l’equip d’emprenedors. Cal destacar també que ha creat una altra empresa, SOM Biotech, ubicada també a la Bioincubadora PCB-Santander, dedicada al reposicionament de medicaments mitjançant la tecnologia d’Intelligent Pharma.

Els objectius dels Premis del Consell Social i de la Fundació Bosch i Gimpera són impulsar el retorn a la societat dels coneixements adquirits al llarg dels estudis i la recerca, valorar la importància dels projectes de transferència de tecnologia, coneixement i innovació, potenciar la creació d’empreses innovadores basades en el coneixement, reconèixer la capacitat innovadora generada i fomentar la cultura emprenedora en l’àmbit universitari.