UNIVERSITAT DE VALENCIA

Cristóbal Soler, director de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat és el nou director musical del Teatro de la Zarzuela de Madrid. El teatre madrileny ha presentat aquest matí als mitjans de comunicació al seu nou director musical en una roda premsa en la qual també s’ha donat a conéixer la nova producció de “La del soto del Parral” de Soutullo i Vert que, durant aquest mes, pujarà a l’escenari del coliseu madrileny.

Cristóbal Soler, director i impulsor de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València des de la seua creació ara fa 15 anys (de fet l’orquestra celebra enguany aquest especial aniversari), ha manifestat que “és un gran honor ocupar el càrrec de director musical del teatre del gènere líric espanyol per excel·lència, la Zarzuela, en el qual els compositors van saber recrear el millor de la nostra música tradicional”. I ha afegit que des del seu nou càrrec “cuidarà amb la màxima atenció i rigor el producte musical final, creat en essència per a tots, i així gaudir de la nostra sarsuela en el seu temple que la dignifica, sent així el millor referent per a la resta dels teatres lírics”.

Per les exigències del nou càrrec, Soler s’ha trasllat a Madrid i ha demanat una excedència en la Universitat de València, institució a la qual se sent “estretament molt unit” i a la qual seguirà prestant assessorament musical i col·laborant en diversos projectes. I és que al llarg d’aquests 15 anys de la vida de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat, Cristóbal Soler ha dirigit a més de 800 músics valencians (l’equivalent de huit o nou orquestres), que hui ocupen importants places en orquestres espanyoles i estrangeres.

Biografia

Naix en Alcàsser (València) i inicia els seus estudis musicals a l’edat de sis anys en la societat musical de la seua població natal. Als dotze anys coneix al que seria el seu primer mestre, José Mª Cervera Lloret, i comença a adquirir les disciplines d’Harmonia, Contrapunt, Fugida i Composició. Als setze anys dirigeix la seua primera agrupació musical i als dèsset és nomenat director musical de la banda de música de Sogorb. Finalitza els estudis superiors de flauta amb menció d’honor. Inicia els estudis de direcció d’orquestra amb el seu mestre i mentor José Mª Cervera Collado, fill de l’anterior i del qual serà alumne predilecte. Posteriorment finalitza els estudis superiors de Composició i Direció d’Orquestra, obtenint les màximes qualificacions.

Als vint-i-dos anys inicia la seua trajectòria professional com a director d’orquestra i realitza nombroses gires de concerts amb orquestres professionals a Argentina, Romania i Cuba; a aquesta edat és nomenat director musical de la Societat Santa Cecilia de Cullera, societat que disposava d’una jove orquestra simfònica i una banda simfònica, amb la qual va guanyar nombrosos primers premis, a més de crear una companyia de sarsuela que li va servir per a adquirir experiència en el maneig de l’instrument orquestral i vocal.

Als vint-i-tres anys és convidat per l’Orquestra de València, amb la qual ha estat el director més jove a dirigir un concert d’abonament. Amb ella entaula una fructífera relació fins a l’actualitat, com a director musical convidat. Destaquen, entre molts altres, el concert realitzat en homenatge al mestre Rodrigo.

Va ser un període molt important en la seua formació musical dins de la lírica, ja que va ser director assistent amb el seu mestre José Collado en nombroses produccions de teatres com en el Liceu de Barcelona, La Zarzuela i Opera de Karlsruhe. També va ser director assistent de l’Òpera Nacional de Romania durant una temporada.

Als vint-i-set anys passa a ser director artístic-musical i fundador de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, formada per més de noranta components, patrocinada pel banc de Santander, amb la qual va obtindre el Primer Premi en el Concurs Internacional de Joves Orquestres Simfòniques realitzat a Viena en 1998. El repertori abordat amb aquesta orquestra ha estat molt ampli: des del Classicisme fins a estrenes de compositors actuals, amb especial atenció al repertori del nostre patrimoni líric espanyol, interpretant i gravant recuperacions musicals històriques com Le révenant de M. Gomis, Il burbero di buon cuore de V. Martin i Soler, poemes simfònics de Salvador Giner… Ha realitzat amb aquesta orquestra nombroses gires nacionals i internacionals. Cap destacar la realitzada per Àustria, en sales com el Mozarteum de Salzburg o Àustria Center a Viena amb un programa monogràfic de sarsuela. Aquesta titularitat li va oferir, a més, un instrument propi per al seu desenvolupament com a director d’orquestra atorgant-li un vast coneixement del repertori més important.

Ha realitzat un màster de Direcció d’Orquestra en la Universitat de Munic i ha estat convidat pel gerent del Festival del Maggio Musicale Fiorentino per a assistir durant tres temporades a les produccions operístiques dirigides per Zubin Mehta.

A partir de 2001 es trasllada a viure a Viena, amb una invitació oficial del secretari general de la Wiener Symphoniker, Reiner Bischof, per a assistir a assajos durant dues temporades. Això li dóna l’oportunitat de treballar amb mestres com Wolfgang Sawallisch, Georg Prêtre, Vladimir Fedoseyev o Mariss Jansons. Posteriorment coneix al mestre Nikolaus Harnoncourt i és convidat per ell per a assistir als seus assajos durant la temporada 2003-2004 tant a Viena com en Graz, Berlín i Zuric.

Durant aquesta dècada, a més de cuidar la seua formació integral en Centre Europa, es consolida com a director musical dins de la geografia espanyola, dirigint les orquestres més representatives: Orquestra de Ràdio Televisió Espanyola, Orquestra Simfònica de Navarra, Orquestra de la Comunitat de Madrid o Orquestra Nacional de Catalunya, en auditoris com el Palau de les Arts, Auditori Nacional, Palau de la Música de Catalunya, Auditori Baluard…., així com a Europa, especialment amb l’Orquestra de Cambra de Lausana, en el cicle d’abonament del Victòria Hall de Ginebra i la Sala Metropol, on la crítica destaca el seu carisma i profunditat en la interpretació, a més d’una precisa i consolidada tècnica de direcció.

També ha estat director musical del Festival d’Òpera de Perpinyà durant diverses temporades.

Ha estat director musical del Taller d’Òpera del Palau de la Música de València i professor de Concertació en el Departament de Cant del Conservatori de Música de València, així com director musical en diverses edicions dels Concursos de Cant Montserrat Caballé i Julián Gayarre.

Com a director musical convidat ha dirigit nombroses noves produccions líriques en el Teatre Principal de València, Teatre Campoamor, Teatre Villamarta i, durant les tres últimes temporades, en el Teatre de la Zarzuela, entre altres. Entre els títols que ha dirigit, cabria esmentar “Don Giovanni”, “Le nozze di Figaro” i “Cosí fan tutte” de W. A. Mozart; “La traviata” i “Rigoletto” de G. Verdi; “L´elisir d´amore” i “Don Pasquale” de Donizzeti, “La sonnambula” de V. Bellini, “Carmen” de G. Bizet, “Le Roi d’Ýs” de E. Lalo, “Mireille” de Ch. Gounod, “Los diamantes de la corona”, “El barberillo de Lavapiés”, “Pan y toros” de F. Asenjo Barbieri, “Alma de Dios”, “El trust de los tenorios”, “Los claveles” i “La reina mora” de J. Serrano, “La revoltosa” de R. Chapí, “La verbena de la Paloma” de T. Bretón, “Agua, azucarillos y aguardiente”, “Los descamisados” i “La Gran Vía” de F. Chueca o “La Generala” i “Doña Francisquita” de A. Vives.

Actualment, és director professor del Diploma de Direcció d’Orquestra (Cursos de Postgrau) en la Universitat de València, director principal convidat de l’Orquestra Clàssica Santa Cecilia (amb la qual realitza el seu cicle de concerts en l’Auditori Nacional) i director musical del Teatre de la Zarzuela.