UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE BARCELONA

Ha estat un dels impulsors de l’estudi dels còdexs medievals

Jean Vezin, una de les principals autoritats sobre la paleografia de l’alta edat mitjana, serà investit doctor honoris causa per la UAB, a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres. La cerimònia tindrà lloc el proper dimecres 27 d’octubre, a les 12 h, a la sala d’actes del Rectorat. El seu padrí serà Jesús Alturo, catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la UAB.

Vezin està considerat un dels màxims experts en història de l’escriptura i de la cultura. Gràcies als seus estudis, l’escriptura merovíngia, la carolina i la visigòtica són més conegudes avui dia.

Es tracta, a més, d’un dels iniciadors d’una nova disciplina, la codicologia, ciència que s’ocupa de l’estudi de les característiques externes i de les tècniques de composició dels llibres manuscrits i també dels primers llibres impresos. Vezin no s’ocupa només dels aspectes materials dels còdexs, sinó que examina també a fons els problemes de contingut.

A més, els seus coneixements sobre codicologia hebraica i àrab fan d’ell un dels pocs especialistes en condicions de practicar la codicologia comparada actualment.

La codicologia va ser introduïda a l’ensenyament reglat universitari a Espanya per la UAB.

Una vida dedicada a l’estudi

Nascut a Vannes (França) l’any 1933, Vezin va obtenir el títol d’Archiviste Paléographe per l’École des Chartes el 1958. Des d’aquest mateix any i fins al 1960 va ser membre de l’École des Hautes Études Hispaniques (Casa de Velázquez, Madrid) i, posteriorment, conservador de la secció de manuscrits de la Biblioteca Nacional de França, del 1962 al 1974.

Ha estat professor de Paleografia a l’Institut d’Études Latines de la Sorbona i a la Universitat de París IV i professor de Paleografia i de Codicologia a l’École Nationale Supérieure des Sciencies de l’Information et des Bibliothèques.

Des del 1974 ha estat directeur d’études de l’École Pratique des Hautes Études, secció de Ciències Històriques i Filològiques (Universitat de París-Sorbona) i, actualment, n’és professor emèrit. Ha estat també director de l’École des Bibliothécaires-Documentalistes de l’Institut Catholique de París des del 1985 fins al 1998.

Programa de l’acte

La rectora de la UAB, Ana Ripoll, obrirà la cerimònoa i donarà pas al discurs del padrí del doctorand, Jesús Alturo. A continuació, s’atorgarà el diploma i la medalla corresponents al nou doctor honoris causa, que passarà a llegir la seva lliçó magistral.

Després, el Daniel Arias Trio interpretarà el Divertimento per a vent número 4 de Wolfgang A. Mozart. La rectora pronunciarà unes paraules de cloenda i l’acte acabarà amb l’actuació del Cor de la UAB, que interpretarà Dieu! qu’il la fait bon regarder, de Claude Debussy, April is in my mistress’ face, de Thomas Marley, i el tradicional cant Gaudeamus igitur.